الکترو آرین صنعت

ورود / ثبت نام
کابل کشی با استفاده از سیستم های مدیریت کابل

آنچه باید درباره استاندارد کابل کشی صنعتی بدانید

مدیریت کابل کشی فشار قوی و ضعیف نقش مهمی در برق، انتقال داده و نتیجه نهایی شما دارد. متوجه می‌شوید که چگونه کابل‌های سازماندهی شده ممکن است کارکنان را ایمن و تاسیسات شما را سودآور نگه می‌دارند.

کابل‌ها نقش مهمی در صنعت تولید دارند. ضروراتی مانند داده و برق به کابل‌ها و سیم‌هایی متکی هستند که از تاسیسات شما می‌گذرند. با وجود همه جنبه‌های مهم تجاری دیگر مانند زمان، کارکنان، بهره‌وری و بودجه، مدیریت کابل اغلب کم‌ اهمیت جلوه می‌کند.

این کابل‌ها برای بسیاری از تاسیسات اغلب بدون مشکل کار می‌کنند، بنابراین فراموش کردن آن‌ها آسان است. با این حال، وقتی اشتباهی پیش‌ بیاید، کابل‌های خراب ممکن است بسیار خطرناک باشند. نادیده گرفتن مدیریت کابل ممکن است منجر به تعویض‌های پرهزینه و مسئولیت خسارت شود. داشتن یک سیستم مدیریت کابل موثر ممکن است به نفع تجارت شما باشد و محیط کاری ایمن را ارتقا دهد.

مدیریت کابل چیست؟

مدیریت کابل نحوه نصب و نگه‌داری کابل‌ها در ساختمان یا تأسیسات است. تقریباً همه مشاغل و صنایع از نوعی سیستم سازماندهی کابل استفاده می‌کنند. صنعت تولید از انواع کابل برای شبکه، انتقال نیرو و ارتباطات استفاده می‌کند.

صنعت تولید در ساخت کابل‌ها سخت‌گیر است. کابل‌ها و سیم‌ها روزانه در معرض خطراتی مانند نور شیمیایی، اشعه ماوراء بنفش (UV)، نفوذ رطوبت، ضربه، دما و ارتعاشات قرار می‌گیرند. سازماندهی و محافظت از کابل‌های شما به منظور بهره‌وری و نتیجه نهایی مهم است. برای مدیریت کابل روش های زیادی وجود دارد ولی هیچ راه‌حل واحدی که برای همه یکسان عمل کند، وجود ندارد. در عوض، هدف این است که یک راه حل برای کابل‌ها پیدا کنید که نیازهای تجاری و فضای تاسیسات شما را برآورده کند.

 

مدیریت کابل

 

چرا مدیریت کابل مهم است؟

کابل‌ها و سیم‌ها، داده‌ها را انتقال داده و قدرت لازم را برای کارکرد دستگاه ها و ماشین آلات فراهم می‌کنند. مدیریت کابل برای ایجاد یک محیط کاری ایمن، خوشایند از نظر بصری و تمیز ضروری است. هچنین به حفظ عملکرد کابل‌ها کمک کرده و کابل و سیم‌های فعلی را در برابر آسیب محافظت می‌کند. سایر مزایا و اهمیت مدیریت صحیح کابل عبارتند از:

  • ایمنی: خطرات لغزش، سُر خوردن و سقوط از شایع‌ترین علل آسیب‌های محل کار هستند. اگر فردی بدون محافظ کابل مناسب از روی رشته ای از کابل ها سُر بخورد، ممکن است آسیب‌های ناشی از زمین خوردن رخ دهند.
  • هزینه: کابل‌ها و سیم‌ها گران هستند. در معرض پیاده‌روها یا ماشین بودن به طور روزانه به آن‌ها آسیب می‌رساند. کابل‌ها و سیم‌های خراب‌شده خطر آتش سوزی دارند و تعویض آن‌ها گران است. مدیریت کابل فضای تمیزتر و منظم‌تری را در اختیار شما قرار داده و باعث افزایش عمر و عملکرد کابل‌های شما می‌شود.
  • خطر آتش سوزی: سیم‌ها و کابل‌های درهم و نامرتب بیشتر محتملِ جرقه و حتی آتش‌سوزی می‌شوند. پیچ‌خوردگی یا فرسودگی سیم‌کشی ممکن است باعث مقاومت الکتریکی داخل سیم یا کابل شود که باعث ایجاد گرما و آتش‌سوزی الکتریکی می‌شود.
  • اتلاف وقت: اگر قطعه ای از تجهیزات از طریق کابل یا سیم خراب شود، در صورتی که مجبور باشید از میان شلوغی و آشفتگی به مرتب سازی بپردازید، ممکن است عیب یابی مشکل  و کابوس شود. اگر کابل‌ها یا سیم‌ها به درستی سازماندهی نشده باشند، کارهای ساده ممکن است پیچیده شده و زمان بیشتری بگیرد.
  • تمیز نگه داشتن تاسیسات: کابل‌ها و سیم‌های درهم باعث می‌شود تا ساختمان شما ظاهر نامناسبی داشته باشد. کابل‌های منظم تمیز کردن تاسیسات را آسان‌تر کرده و زیباتر به نظر می‌رسند.

ابزارهای سازماندهی کابل (کابل کشی ساخت یافته)

خوشبختانه ابزارهای متعددی برای مدیریت کابل وجود دارد که مهار کابل‌ها و سیم‌های تأسیسات شما را ساده می‌کند. این ابزارها به شما این امکان را می‌دهند که کابل‌ها را در زیر کف، سقف، فضاهای باز یا در اطراف ساختمان یا تاسیسات خود، مدیریت کنید. در اینجا برخی از ابزارهای رایج مورد استفاده در مدیریت کابل و سیم آمده است:

  • قلاب‌های فوری [ Quick hooks ]: این قلاب‌های سنگین به کارگران اجازه می‌دهد تا کابل‌ها را در محل کار از بالا به راحتی آویزان کرده و کابل‌ها و کارگران را ایمن نگه دارند، در حالی که درهم‌ ریختگی محل کار و خطرات لغزش را کاهش می‌دهند.
  • محافظ‌های کابل: محافظ‌های کابل، کابل‌هایی را که با عابرین پیاده یا ماشین تماس دارند در برابر سایش و پارگی محافظت می‌کنند. آن‌ها هم‌چنین به جلوگیری از تصادفات ناشی از لغزش‌ها و سقوط در محل کار، کمک می‌کنند. محافظ‌های کابل در اندازه‌ها، سبک ها و دوام‌های مختلف موجود هستند.
  • پل‌های شلنگی [ Hose Bridges ]: این سیستم‌ها ضمن اطمینان از نظر روشی امن تر برای عبور وسایل نقلیه، از خطوط کابل و لوله‌های با ارزش محافظت می‌کنند.
  • سینی کابل، سبد یا نردبان کابل [ Cable trays, Baskets, or Ladders ]: این ابزارها برای اجرای مقادیر زیادی از دیتا و کابل‌ برق روی سقف و دیوار یا کف زمین مناسب هستند.
  • آستین کابل: این‌ها شامل پوشش‌های پارچه‌ای، پلاستیکی یا فلزی است که برای اجرای مقادیر زیادی از دیتا یا کابل‌های برق روی سقف یا زیر زمین استفاده ‌می‌شوند.
  • حمل کننده شلنگ و زنجیره‌های کابل [ Cable tracks ]: اینها ساختارهای توخالی منعطفی هستند که از پیوندهایی تشکیل شده اند که به هدایت و محافظت از کابل‌ها، شلنگ‌ها و خطوط هیدرولیک روی تجهیزات و ماشین‌آلات کمک می‌کنند.
  • کانال یا محل عبور سیم برق [ Raceways ]: کانال‌های پلاستیکی که برای سیم‌کشی از طریق کانسیلر بند دیواری [ Wall cord concealer ] استفاده می‌شوند.

  • رابط‌های کابل: این‌ها ابزارهای همه‌کاره، مقرون به صرفه و ساده برای بسته‌ بندی و ایمن‌ سازی کابل‌ها و سیم‌ها هستند.
  • شناسه های سیم [ Cord identifiers ]: مدیریت کابل‌هایی که شبیه به هم باشند دشوار است. برچسب زدن کابل‌ها و سیم‌ها به شما کمک می‌کند تا سریع کابل‌ها را تشخیص بدهید.
  • گیره‌های نصب کابل: از این‌‌ها برای اتصال کابل یا آستین کابل به صورت عمودی یا افقی میان‌ سطحی استفاده می شود.

مدیریت کابل برای حفظ سازمان، عملکرد و محیطی حرفه‌ای و زیبا ضروری است. با ابزارها و تجهیزات مناسب  می‌توانید از سیستم مدیریت کابل موثری در ساختمان و تاسیسات خود استفاده کنید که کارکنان را ایمن نگه داشته و بازدهی شما را به حداکثر می‌رساند.

 

کابل کشی ساخت یافته

 

 

مروری بر سیستم های مدیریت کابل

طیف گسترده ای از سیستم های مهار برای سازماندهی و ذخیره‌ سازی کابل‌ها وجود دارد. آن‌ها معمولا به طور اختصاصی برای نوع خاصی از سیستم‌ سیم کشی مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و سیستم مهار منتخب اغلب به اندازه خود کابل کشی با توجه به بودجه و ملاحظات عملی در ساختمان محل نصب، تصمیم گرفته می‌شود.

 بست‌ کابل در مدیریت کابل

با وجود طیف وسیعی از گزینه‌های مدیریت کابل از سینی‌های کابل سبک تا ترانک‌های سنگین - انتخاب بست‌های مخصوص کابل برق برای یک تاسیسات باید هم بر اساس روش مدیریت کابل و هم وزن کابل‌هایی که حمل می‌کند در نظر گرفته شود. توصیه‌های تخصصی باید از مهندسین سازه در محل یا از خود سازنده بست‌ها در مورد وزن مورد تحمل بست‌ها، گرفته شود. در مورد بارهای سنگین، ممکن است از انکر بولت (پیچ لنگری) [ Anchor bolts ] یا براکت برای ایمن سازی وسایل استفاده شود.

 

بست کابل برق

 

 سیستم سینی کابل فشار متوسط و قوی چیست؟

سیستم سینی کابل یک واحد یا مجموعه‌ای از واحدها و اتصالات است، که یک ساختار محکم برای ایمن سازی یا پشتیبانی کابل‌های برقی و کانال‌های عبور تشکیل می‌دهد. این امکان انتقال ایمن سیم‌ها را در فضاهای باز فراهم می‌کند و در واقع جزء سازه‌ای یا اسکلت سیستم برق ساختمان است.

سیستم کاندوئیت کاری چیست؟

 کاندوئیت [ Conduit ] لوله‌هایی هستند که برای محافظت و هدایت سیم‌کشی مورد استفاده قرار گرفته و بسته به شرایط نصب، جنس متفاوتی دارند. به عنوان مثال، اگر در مکانی مرطوب قرار دارد باید از پی‌وی‌سی یا فلز گالوانیزه استفاده شود. هنگامی که قرار است از عایق کابل در برابر آسیب محافظت کرده و خطر خطاها را کاهش دهند، از لوله‌ها می‌توان برای کل سیستم‌ها یا کابل‌های ترموپلاستیک یا XLPE با عایق پایه استفاده کرد.

لوله‌ها با استفاده از بست محکم می شوند. استاندارد این بست ها معمولا میله‌های فاصله انداز هستند، اما از بست های مخصوص مسافت های دور می توان برای تثبیت لوله‌ها در سطوح ناهموار استفاده کرد، در حالی که بست های بیمارستانی که پایه ضخیم‌تری دارند امکان تمیزکاری راحت‌تر در اطراف لوله ها و در مکان‌هایی که به رعایت بهداشت توجه می‌شود را می‌دهد.

سیستم‌های کاندوئیت همچنین امکان  انشعاب‌ سیستم سیم کشی را در تجهیزات الکتریکی که هنوز نصب نشده اند، فراهم می‌کند. این به این معنی است که کار ساختمان را می‌توان به اتمام رساند و کابل‌ها بعدا به محل کشیده می‌شوند.

لوله ها با کوپلینگ (بوشن) به یکدیگر متصل می‌شوند. جایی که یک لوله وارد جعبه ای بدون رشته ورودی شده و با یک کوپلینگ و یک براس بوش خاتمه یافته است تا اتصال را تکمیل کند.

 

کاندوئیت کاری چیست؟

 

کوپلینگ اجرایی چیست؟

اگر نتوان دو سیستم را با هم متصل کرد، یک کوپلینگ اجرایی را می‌توان تعبیه کرد، که استفاده از دو کوپلینگ استاندارد، یک نیپل، یک لاک‌نات [ Locknut ] (مهره قفل‌شونده) و طول بسیار بلندی از مجرای انشعابی است. این‌ها قسمتی از ضعف بالقوه کاندوئیت هستند و به طور ایده آل اجتناب می شوند.

سیستم ترانکینگ چیست؟

ترانکینگ که عمدتا برای کابل‌های تک‌عایق استفاده می‌شود، امکان این را دارد که خم شده و به پیکر بندی پیچیده متصل شود، که آن را به روشی همه‌ کاره برای حمل انواع مختلفی از کابل تبدیل می‌کند. این سیستم‌ها در طیف وسیعی از اشکال و اندازه در دسترس هستند.

سیستم‌های کاندوئیت و ترانکینگ به طور موثری به عنوان رسانای موازی عمل می کنند، بنابراین امپدانس (مقاومت ظاهری) استاندارد حلقه زمین در سیستم‌های ترانکینگ اغلب کمتر از مقدار محاسبه شده است.

مینی ترانکینگ چیست؟

در کابل کشی با حداقل مقدار کابل (به عنوان مثال، دفتر‌های کوچک‌تر) می‌توان از ترانکینگ کوچک به جای ترانکینگ بزرگ‌تر استفاده کرد. این اغلب به شکلی است تا بتوان آن را به راحتی روی دیوار ثابت کرد.

ترانکینگ چند محفظه چیست؟

ترانکینگ چند محفظه معمولا در ادارات یا ساختمان‌هایی با داده و منبع تغذیه زیاد استفاده می‌شود. این ترانکینگ دارای چندین محفظه است که به کابل‌های تلفن، برق و داده امکان این را می‌دهد تا در کنار یکدیگر مرتب شوند اما از یکدیگر جدا نگه داشته شوند. این تراکنیگ بسیار متنوع است و اجازه می‌دهد در صورت لزوم موقعیت خروجی‌ها پس از نصب تغییر کند.

 

ترانکینگ

 

چه مقرراتی مربوط به ترانکینگ وجود دارد؟

BS 7671 شامل مقررات مربوط به استفاده از ترانکینگ در تاسیسات الکتریکی است. این قوانین عبارتند از:

  • کابل‌های بدون روکش را در صورتی می‌توان در سیستم ترانکینگ نصب کرد که سطح حفاظتی آن حداقل IPXXD یا IP4X باشد.
  • در مورد سیستم‌هایی که شامل مفصل‌های ساخته شده‌ در‌ محل هستند، نصب‌کننده باید تأیید کند که این سیستم‌ها نیز حداقل دارای سطح حفاظتی IPXXD هستند.

معرفی این مقررات پیامدهای وسیعی برای صنعت داشت زیرا به طور سنتی از ترانکینگ دارای استاندارد IP30 با کابل‌های تک‌عایق استفاده می‌شد.

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!!